top of page

Network Marketing Kazanç Planı Çeşitleri

Network marketing firmaları; ürünlerini, sabit perakende mağazalarından satmaya çalışmak yerine, müşterilerini profesyonel satışçılara dönüştürerek satarlar. Bu sayede network marketing firmaları bireylere, minimum sermaye maliyetiyle kendi işlerini kurma şansı tanırlar. Kazanç planları da firmadan firmaya çeşitlilik gösterir. Hevesli girişimciler, sisteme girip satış yapmaya başlamadan önce bir network marketing firmasının kazanç sistemini tamamıyla anlamalıdırlar. Şu anda başlıca kullanılan planlar; unilevel, binary, matrix ve breakawaydir.

Unilevel

Unilevel kazanç planları, network marketing firmalarının uyguladığı en basit metodlardan biridir. Bu sistemin yoğunlaştığı nokta ilk seviyedir. Bazı metodlar kendi altınıza kaydettirebileceğiniz kişi sayısını sınırlarken, bu ilk kademede hiçbir sınırlamanız yoktur. Kaydettirdiğiniz herkes sisteme direkt olarak sizin altınızda girer ve bu kişilerin aldığı ve sattığı herşey için pay alırsınız. Derinlik seviyeleri her firmada çeşitlilik gösterir. Bazı firmalar, kendi altınıza kaydettirdiğiniz kişilerin de altındakilerden 7 seviye derinliğe kadar prim almanıza izin verirken bazıları vermeyebilir.

Binary

Binary network marketing planları genişlik sınırında çok katı kuralları olmasına rağmen derinlik sınırlamasında oldukça özgür bıraktıkları için unilevel planlardan biraz daha farklıdır. Binary yapısında, altınıza iki kişiyi kaydettirirsiniz ve bu iki kişi de başka iki kişiyi kaydettirir. Firma bu iki hattınızdan da yapılan toplam puanı hesaplar ve daha düşük puana sahip hattan pay alırsınız. Bu ödeme planı iki kolunuzdan da yüksek verim almanız adına sizi teşvik etmek içindir.

Matrix

Matrix ödeme planında firmanız, distribütör ağınız için belirli bir genişlik ve derinlik koşulu çıkarır. Örneğin firma 4-5 matrix sistemine sahip olabilir; bu da sizin 4 kişilik bir ekip çıkarmanız ve firmanızın da, bu 4 kişinin her birininin 5 seviyeye kadar aynı şeyi yapmasına yardım etmeniz için size ödeme yapması anlamına gelir. Bu rakamlar firmadan firmaya göre çeşitlilik gösterebilir.

Breakaway

Breakaway modeli de unilevel modeliyle hemen hemen aynıdır. Bu sistemdeki fark ise, distribütör belli bir başarı seviyesine ulaştığında sizin ekibinizden ayrılabilir yani gelirinin daha büyük bir çoğunluğunu kendine tutar ve siz daha az pay alırsınız. Bu planın yararı her distrübütörü daha sıkı çalışmaya motive etmesidir. Kötü yanı ise her ayrılma olayı daha yüksek seviyedeki distribütör için kazanç kısmında bir gerileme olmasına yol açmasıdır. Ancak, ayrılan distribütörlerden gelen gelir tamamen durmadığı için bu kısa dönemli gerilemeler sizi çok büyük zararlara uğratmaz.

Diğer Yazılar
Etiketler
Henüz etiket yok.
bottom of page