top of page

Network Marketing'de Başarıyı Yakalamak İçin 7 İpucu

Network marketing sistemine daha önce şöyle bir ucundan bakıp kaçtıysanız muhtemelen kafanızda bu işin, toplanıp dedikodu yaparken birbirlerine Tupperware alıp satan ev kadınlarının veya can sıkıcı derecede ısrarcı bir satıcının, sizin ve arkadaşlarınızın ve arkadaşlarınızın arkadaşlarının, kendisiyle beraber vitamin alıp satarak nasıl kolayca milyoner olabileceğinize ikna etmeye çalışan bir görüntüsü beliriyordur.

Bu iki durum da network marketingin gerçekte nasıl işlediğinden çok çok uzak bir imajdır. Bu sistem ne bir hobidir ne de kolay yoldan zengin olma yoludur ancak istediğiniz kadar çalışabileceğiniz kendi işinizi kurmanız için bir fırsattır.

Ama bu sektörde başarılı olmak için ne yapmak gerekir? Dikkat edilmesi gereken bazı temel noktalar vardır.

Akıllıca Seçim Yapmak

Bir fırsat yakalamak isterken dikkat etmeniz gereken 6 önemli husus vardır.

  1. Süreklilik; sponsor firma ne zamandır bu işin içinde?

  2. Tüketicilerin kullanacağı ve daha fazla kullanmaya ihtiyaç duyacağı kaliteli ürün ve hizmetler

  3. Ödeme planı; ücret dağılımı genel olarak ne kadar eşit, adil ve cömert? Ödeme planı tam olarak ne kadar ücret alacağınızı -veya alamayacağınızı- göstereceği için gerçekten çok önemli bir kriterdir. Bununla ilgili sorulması gereken iki önemli soru vardır; yaptığınız satışların tutarından ne kadarı ay sonunda size ödeniyor ve bu kazanç eski ve yeni üyeler arasında ne kadar adil dağıtılıyor.

  4. Şirket ve yönetim bütünlüğü; elinizden geldiğince CEO'nun network marketing sektöründeki deneyimini ve arkaplanını araştırın. Diğer firmalarda ve sektörlerde başarılılar mıydı? İtibarları iyi düzeyde mi?

  5. Momentum ve zamanlama; şirketin ne durumda olduğuna, nereye doğru gittiğine ve büyüyüp büyümediğine dikkat edin.

  6. Destek, eğitim ve iş sistemi; belki mükemmel yönetilen, farklılık yaratan ürünlere sahip, ödeme planı benzersiz bir şekilde adil ve cömertçe olan ve büyümesi ile istikrarı sürekli devam eden bir firma seçmiş olabilirsiniz. Ama işleyen bir sisteminiz yoksa maalesef bunların hiçbir önemi kalmaz. Çoğu firmanın kullandığı sistem kopyalanabilir eğitimdir ve işte tam burda devreye akıl hocalığı girer.

Öğretilenleri Deneyin

Başarılı olmak için, bu işin akıl hocalarından öğrenmeye ve dinlemeye istekli olmalısınız. Bu sistemin yapısı gereği, firmanızdaki network marketing uzmanlarının en çok ilgilenecekleri şey sizin başarılı olmanıza yardım etmektir. Bu yüzden sistemi öğretmek için oldukça istekli olacaklardır. Danışmanlarınız bu işte başarılı olmak için ne yaptıysa, bu tamamen kopyalanabilir ancak öğretilmeye ve dinlemeye istekli olmak ve bu yöntemleri uygulamak zorundasınız.

Üst Seviyeler

Çeşitli şekillerde adlandırılabilir ancak bu terim için en basitinden "Üst Ekip" ifadesini kullanabiliriz. Yani sizin üst seviyenizdekiler. Ne kadar destekleyiciler? Sizi arıyorlar mı? Yerinde bir plan oluşturmanız için yardımcı oluyorlar mı? Kendi başarılarında olduğu kadar sizin başarınız için de ellerinden geleni yapıyorlar mı? Üst ekibinizdekilerle bağlantıda olmalı ve istediğiniz zaman arayıp "Yardıma ihtiyacım var." diyebilmelisiniz. Üzerinizdekilerden ne kadar destek alabildiğiniz çok önemlidir.

Alt Seviyenizdekilere Liderlik Edin

Network marketing endüstrisinde "öksüzler" diye bir deyim vardır. Birisi sisteme dahil olur ancak sonrasında onu sisteme dahil eden kişi başkalarını da getirmek adına o kadar meşgul olur ki yeni katılımcıya bi şeyler öğretmek ve eğitmek için zaman ayırmazlar. Sisteme giren yeni birine en azından 1 ay boyunca yardım etmeye hazırlıklı olmalısınız. Eğitim vermeli, destek olmalı ve bu işi tek başlarına yapabileceklerinden emin olana kadar ellerinden tutmalısınız. Bunu yapmaya istekli olup olmadığınızı ve yapıp yapamayacağınızı kendinize sormanız çok önemli. Bu iş uzun dönemli bir iletişimle alakalıdır. Birini sisteme dahil edip yolunuza bakmak yanlış bir hareket olur. Bu işin özünde insanlarla bir ekip gibi çalışmak ve ilişkilerini geliştirmeye yardım etmek vardır.

İnterneti Kullanma

Günümüzde insanlar interneti ana pazarlama aracı olarak kullanıyorlar. Bu sektörde başarılı olmanın en önemli anahtarlarından biri takip mekanizmasıdır. Birçok insan bu işle ilgilendiklerini söyleyen başkaları tarafından aranıyor veya kendileri birilerini arayıp ilgilendiklerini söylüyor ancak daha sonrasında takip etmeyi bırakıyorlar. İnternet otomasyonu daha istikrarlı bir takip mekanizması sunmakta.

İnternetin tek dezavantajı, bunu spam yapmak için kullananlar. Spam, internet üzerinde aynı mesajın yüksek sayıdaki kopyasının, bu tip bir mesajı alma talebinde bulunmamış kişilere gönderilmesi olarak adlandırılabilir. İnterneti pazarlama aracı olarak kullanırken yapılmaması gereken bir şey varsa o da spamdir çünkü sadece sizin değil aynı zamanda beraber çalıştığınız firmanızın da itibarını düşürecektir.

İşi Yürütmek

Network marketing bir iştir ve tıpkı bir mağaza veya şirket yönetirmiş gibi bir muhasebeciniz olması gerekir. Tam zamanlı bir işte geçerli olan vergi kuralları sizin için de geçerlidir. Bu yüzden para kazanmaya başlamadan önce bu konuyla ilgili araştırma yapmak önceliğiniz olmalıdır. Vergi size nasıl uygulanacak? Vergi miktarınız ne kadar olacak?

Çevrenizde bir destek ekibi kurmanız önemlidir. Network marketing işini bilen bir avukatla iletişim içinde olmanız iyi olacaktır çünkü işinizle ilgili hukuk kurallarını ve nasıl etkileneceğinizi bilmeniz gerekecektir. Aynı zamanda evtabanlı yürütülen işlerle ilgili bilgili bir muhasebeciniz olması da çok yararlı olacaktır.

Düzenli İşinizden Ayrılmayın; şimdilik...

Birlikte çalıştığınız firmadan kazanacağınız gelirden emin olmadığınız müddetçe kesinlikle tam zamanlı işinizden istifa etmeyin. Firmayla belli bir süre çalıştığınızdan ve istikrarlı bir kurum olduğundan ve tam zamanlı işinizi bırakmadan önce bu işinizden eşit veya daha iyi bir kazanç elde ettiğinizden emin olun.

Diğer Yazılar
Etiketler
Henüz etiket yok.
bottom of page